_id Datum zmeny Stat Zauzivany slovensky nazov Zauzivany anglicky nazov Oficialny slovensky nazov Oficialny anglicky nazov Miestny nazov krajiny Svetadiel Cestovanie s detmi Podmienky vstupu Miestne specifika Colne a devizove predpisy Dolezite telefonne cisla Zdravotna starostlivost Doprava Bezpecnostna situacia Klimaticke podmienky Informacie pre motoristov Rady a odporucania 1 11.01.2024 21:37:16 Belize Belize Belize Belize Belize Belice Južná Amerika

Deti musia mať platný cestovný doklad (pas). V prípade, že cestuje maloletý bez sprievodu rodiča alebo zákonného zástupcu, je povinný predložiť notárom overené povolenie rodiča, alebo zákonného zástupcu s cestovaním do Belize. Povolenie musí byť apostilované a oficiálne preložené do anglického jazyka. Overenie notárskeho povolenia formou apostilu vykonáva príslušný krajský súd, v obvode ktorého notár pôsobí.  V prípade, že maloletý občan cestuje s rodičom, ktorého priezvisko nie je totožného s jeho vlastným priezviskom, odporúčame mať pripravený rodný list dieťaťa, apostilovaný príslušným okresným úradom a preložený do anglického jazyka. 

"

Občan Slovenskej republiky, ktorý je držiteľom platného pasu, môže do Belize cestovať bez víz za účelom turistiky na dobu nie dlhšiu ako 30 dní. Pri prekročení tejto doby je potrebné požiadať o predĺženie pobytu na príslušnom migračnom úrade v Belize. Poplatok za predĺženie je 25 USD/mesiac počas prvých 6 mesiacov a po ich uplynutí je poplatok 50 USD/mesiac.  

Dokumenty potrebné na vstup do Belize na tzv. bezvízový vstup:

Pri vstupe na územie Belize môžu migrační úradníci požadovať, aby turista preukázal dostatočné finančné prostriedky k pobytu, adresu hotela a spiatočnú letenku. 
Pri odchode z krajiny je potrebné uhradiť poplatok vo výške približne 55 USD (letecká doprava), 20 USD (cestná doprava) alebo 7 USD (námorná doprava). 
 

"

Belize je jediná anglofónna krajina v Strednej Amerike. Väčšina obchodov, reštaurácií, požičovní automobilov a hotelov akceptujú bežné platobné karty (najrozšírenejšie VISA alebo MasterCard). V Belize prakticky nie je používaná iná voľne zameniteľná mena ako americké doláre, výmena iných valút je problematická. Zamieňať USD na miestnu menu (belizský dolár) je možné v bankách alebo v autorizovaných zmenárňach (Casas de Cambio).

Cestujúci môžu voľne dovážať a vyvážať do výšky 100 BZD na osobu v miestnej mene a môžu dovážať a vyvážať neobmedzené množstvo zahraničnej hotovosti za predpokladu, že je deklarovaná pri príchode. Finančnú hotovosť vo výške viac ako 10 000 BZD alebo ekvivalent v cudzej mene je potrebné deklarovať príslušným hraničným orgánom.

"

Predvoľba krajiny: +501 
Prvá pomoc (Urgencia, polícia): 911
Prvá pomoc (iba pre Belize City): 90
Hasiči: 90
 

"

Dôrazne odporúčame občanom SR mať pred cestou do Belize vybavené cestovné/zdravotné poistenie. Povinné očkovanie proti niektorému ochoreniu pri vstupe do krajiny nie je vyžadované. O odporúčaných očkovaniach poskytujú na Slovensku informácie príslušné oddelenia cudzineckých chorôb. V pralesných oblastiach sa vyskytujú niektoré tropické choroby prenášané komármi (napr. dengue či malária). Ak má turista v úmysle zdržiavať sa v Belize dlhšiu dobu v oblastiach mimo turistických centier, existuje zvýšené riziko nákazy žltačkou, cholerou, dengue a črevnými parazitmi (améby). Preto je pred cestou vhodné sa podrobiť očkovaniu a po návrate do SR príslušným vyšetrením.

Letecké spojenie: Medzinárodné letisko v Belize sa nachádza v Belize City. Priame letecké spojenie SR s Belize neexistuje. 

"

Belize patrí medzi krajiny s pomerne vysokou mierou kriminality. Kriminalita neustále rastie, preto sa odporúča mimoriadna opatrnosť, cestovať prednostne s turistickými sprievodcami, neodporúča sa cestovať osamote a v noci, neodporúča sa nosiť cenné predmety na viditeľných miestach. Za rizikové oblasti sú považované hranica s Guatemalou, hranica s Mexikom na severe, južná oblasť v Belize City a hlavné mesto Belmopán.
Prírodné nebezpečenstvá: výskyt hurikánov (jún-november), pobrežné záplavy (osobitne na juhu).
 

"

Belize má tropické a horúce podnebie. Sezónna dažďov prebieha od júna do decembra a sezóna sucha od februára do mája. 

Jazda autom je na pravej strane cesty. Takmer všetky hlavné cesty sú asfaltované. Vedľajšie cesty sú zvyčajne v dobrom stave. 

""