_id Datum zmeny Stat Zauzivany slovensky nazov Zauzivany anglicky nazov Oficialny slovensky nazov Oficialny anglicky nazov Miestny nazov krajiny Svetadiel Cestovanie s detmi Podmienky vstupu Miestne specifika Colne a devizove predpisy Dolezite telefonne cisla Zdravotna starostlivost Doprava Bezpecnostna situacia Klimaticke podmienky Informacie pre motoristov Rady a odporucania 1 02.10.2022 09:59:15 Macao Macao Macao Macao Macao Special Administrative Region of China 中華人民共和國澳門特別行政區 (portugalsky: Macau) (Cantonese:Jūng'wàh Yàhnmàhn Guhng'wòhgwok Oumún Dahkbiht Hàhngjingkēui) Ázia "" "

Na slovenských občanov sa vzťahuje bezvízový vstup do Macao pre krátkodobý pobyt nezárobkového Na slovenských občanov sa vzťahuje bezvízový vstup do Macao pre krátkodobý pobyt nezárobkového charakteru v dĺžke trvania do 90 dní a minimálna platnosť pasu 6 mesiacov od vstupu do Macao.
 
Vycestovanie do Osobitnej administratívnej oblasti Macao sa považuje za opustenie územia ČĽR a na hraniciach s týmito samostatnými administratívnymi oblasťami je pasová a colná kontrola osôb. Osoby prichádzajúce z  Číny do Macao, ktoré sa plánujú vrátiť naspäť na územie pevninskej Číny, musia mať udelené vízum na minimálne dva vstupy.
 
V prípade, že turista vycestuje do Macao z územia pevninskej Číny a nemá vízum na návrat späť, musí o vízum požiadať na Konzulárnom úrade Ministerstva zahraničných vecí ČĽR v Macao. Vízum je tiež možné získať na hranici medzi Macao a mestom Zhuhai, na základe ktorého je možné zotrvať na území oblasti Zhuhai maximálne 3 dni.
 
Víza a povolenia k ďalším druhom pobytu (napr. za účelom zamestnania, štúdia, podnikania, atď.) vydáva:
 
Immigration Building of the Public Security Police Force
Travessa Um do Cais de Pac On
Taipa 
Macau 
http://www.fsm.gov.mo
 

" "" "

Pri vstupe na územie OAO Macao sú cudzinci povinní vyplniť príletovú kartu (Arrival Card), samostatné colné prehlásenie neexistuje. V rámci limitov na bezcolné odbavenie môžu osoby staršie ako 18 rokov doviezť max. 1 liter alkoholu s obsahom alkoholu vyšším ako 30% objemu, 100 cigariet alebo 10 cigár (s max. váhou 3 gramy/kus) alebo 50 kusov krátkych cigár alebo 100g tabaku. 
Dovoz drog, zbraní, pyrotechniky a výbušnín a falšovaných výrobkov je zakázaný. 
Pri dovoze a vývoze tovarov podliehajúcich sanitárnej karanténe či clu, ale aj tovaru určeného na komerčné účely v hodnote presahujúcej 5000 MOP je potrebné deklarovať príslušné tovary.
Podrobné informácie o zákazoch a obmedzeniach dovážaných predmetov 
Dovoz a vývoz devíz regulovaný nie je.

" "

Núdzové tel. číslo: 999
Požiarnici: 572222
Polícia: 573333
24-hod. turistická núdzová linka: 110 & 112
Právne poradenstvo: 557777
 

" "

Niekoľko veľkých nemocníc v Macau má primerané zdravotnícke zariadenia a nemocnice Kiang Wu a Conde de Sao Januario sú schopné poskytnúť núdzovú lekársku starostlivosť. Vysoko rozvinuté zdravotnícke zariadenia a vyškolený personál sú k dispozícii v Hongkongu, ktorý je z Macaa vzdialený asi hodinu cesty trajektom alebo autom a helikoptérou 15 minút.

Odporúčame nasledovné zdravotnícke zariadenia:
Centro Hospitalar Conde S. Januario (štátna)
Estrada do Visconde de S. Januario, Macau
Tel.: (853) 2831 3731
Web: http://www.ssm.gov.mo
 
Hospitalar Kiang Wu (štátna)
Estrada do Repouso, Macau
Tel.: (853) 2837 1333
Fax: (853) 8295 0129 
E-mail: prd@kwh.org.mo
web: http://www.kwh.org.mo
 
University Hospital (súkromná)
Avenida Wai Long, Taipa, Macau
Tel: (853) 2882 1938
Web: http://www.mustf.org.mo
 

" "

Medzinárodné letisko v Macau ponúka obmedzené spojenia s letiskami v regióne a v ostatných častiach Číny.
 
Mestská hromadná doprava je rozvinutá, komfortná a bezpečná (autobusy, mikrobusy).
 
Spojenie s osobitnou administratívnou oblasťou Hongkong je zabezpečené prostredníctvom rýchlych trajektov a podmorského tunela/cestného mosta.

Počas pobytu v Macau sa môžete stretnúť s podmienkami na cestách, ktoré sa výrazne líšia od podmienok v EÚ. Nižšie uvedené informácie týkajúce sa Macaa sú poskytované len na všeobecné účely a nemusia byť úplne presné v konkrétnom mieste alebo za určitých okolností.
 

"

Drobná pouličná kriminalita vrátane vreckových krádeží sa občas vyskytuje v turistických oblastiach, vrátane kasín a ich okolia a na letisku. Svoje osobné veci a cestovné doklady by ste si mali vždy chrániť.

"

Macao má vlhké subtropické podnebie s priemernou vlhkosťou medzi 75 % a 95 %. Priemerná ročná teplota je okolo 22 °C. Júl je najteplejší mesiac a priemerná teplota v tomto mesiaci je asi 28,6 °C.
V Macau sa šoféruje vľavo a cesty sú úzke a kľukaté. Doprava je vo všeobecnosti zhustená počas celého dňa. Väčšina návštevníkov Macaa využíva MHD, ale aj taxíky, ktoré sú lacné.

Držitelia medzinárodných vodičských preukazov vydaných v súlade s Dohovorom o cestnej premávke podpísaného 19. septembra 1949 v Ženeve (Ženevský dohovor) a nepobývajúci na území Macau môžu s daným vodičským preukazom viesť motorové vozidlo v max. dĺžke jedného roka. 
 

" "" ""