_id,Datum zmeny,Stat,Zauzivany slovensky nazov,Zauzivany anglicky nazov,Oficialny slovensky nazov,Oficialny anglicky nazov,Miestny nazov krajiny,Svetadiel,Cestovanie s detmi,Podmienky vstupu,Miestne specifika,Colne a devizove predpisy,Dolezite telefonne cisla,Zdravotna starostlivost,Doprava,Bezpecnostna situacia,Klimaticke podmienky,Informacie pre motoristov,Rady a odporucania 1,02.10.2022 09:59:15,Macao,Macao,Macao,Macao,Macao Special Administrative Region of China,中華人民共和國澳門特別行政區 (portugalsky: Macau) (Cantonese:Jūng'wàh Yàhnmàhn Guhng'wòhgwok Oumún Dahkbiht Hàhngjingkēui),Ázia,"","

Na slovenských občanov sa vzťahuje bezvízový vstup do Macao pre krátkodobý pobyt nezárobkového Na slovenských občanov sa vzťahuje bezvízový vstup do Macao pre krátkodobý pobyt nezárobkového charakteru v dĺžke trvania do 90 dní a minimálna platnosť pasu 6 mesiacov od vstupu do Macao.
 
Vycestovanie do Osobitnej administratívnej oblasti Macao sa považuje za opustenie územia ČĽR a na hraniciach s týmito samostatnými administratívnymi oblasťami je pasová a colná kontrola osôb. Osoby prichádzajúce z  Číny do Macao, ktoré sa plánujú vrátiť naspäť na územie pevninskej Číny, musia mať udelené vízum na minimálne dva vstupy.
 
V prípade, že turista vycestuje do Macao z územia pevninskej Číny a nemá vízum na návrat späť, musí o vízum požiadať na Konzulárnom úrade Ministerstva zahraničných vecí ČĽR v Macao. Vízum je tiež možné získať na hranici medzi Macao a mestom Zhuhai, na základe ktorého je možné zotrvať na území oblasti Zhuhai maximálne 3 dni.
 
Víza a povolenia k ďalším druhom pobytu (napr. za účelom zamestnania, štúdia, podnikania, atď.) vydáva:
 
Immigration Building of the Public Security Police Force
Travessa Um do Cais de Pac On
Taipa 
Macau 
http://www.fsm.gov.mo
 

","","

Pri vstupe na územie OAO Macao sú cudzinci povinní vyplniť príletovú kartu (Arrival Card), samostatné colné prehlásenie neexistuje. V rámci limitov na bezcolné odbavenie môžu osoby staršie ako 18 rokov doviezť max. 1 liter alkoholu s obsahom alkoholu vyšším ako 30% objemu, 100 cigariet alebo 10 cigár (s max. váhou 3 gramy/kus) alebo 50 kusov krátkych cigár alebo 100g tabaku. 
Dovoz drog, zbraní, pyrotechniky a výbušnín a falšovaných výrobkov je zakázaný. 
Pri dovoze a vývoze tovarov podliehajúcich sanitárnej karanténe či clu, ale aj tovaru určeného na komerčné účely v hodnote presahujúcej 5000 MOP je potrebné deklarovať príslušné tovary.
Podrobné informácie o zákazoch a obmedzeniach dovážaných predmetov 
Dovoz a vývoz devíz regulovaný nie je.

","

Núdzové tel. číslo: 999
Požiarnici: 572222
Polícia: 573333
24-hod. turistická núdzová linka: 110 & 112
Právne poradenstvo: 557777
 

","

Niekoľko veľkých nemocníc v Macau má primerané zdravotnícke zariadenia a nemocnice Kiang Wu a Conde de Sao Januario sú schopné poskytnúť núdzovú lekársku starostlivosť. Vysoko rozvinuté zdravotnícke zariadenia a vyškolený personál sú k dispozícii v Hongkongu, ktorý je z Macaa vzdialený asi hodinu cesty trajektom alebo autom a helikoptérou 15 minút.

Odporúčame nasledovné zdravotnícke zariadenia:
Centro Hospitalar Conde S. Januario (štátna)
Estrada do Visconde de S. Januario, Macau
Tel.: (853) 2831 3731
Web: http://www.ssm.gov.mo
 
Hospitalar Kiang Wu (štátna)
Estrada do Repouso, Macau
Tel.: (853) 2837 1333
Fax: (853) 8295 0129 
E-mail: prd@kwh.org.mo
web: http://www.kwh.org.mo
 
University Hospital (súkromná)
Avenida Wai Long, Taipa, Macau
Tel: (853) 2882 1938
Web: http://www.mustf.org.mo
 

","

Medzinárodné letisko v Macau ponúka obmedzené spojenia s letiskami v regióne a v ostatných častiach Číny.
 
Mestská hromadná doprava je rozvinutá, komfortná a bezpečná (autobusy, mikrobusy).
 
Spojenie s osobitnou administratívnou oblasťou Hongkong je zabezpečené prostredníctvom rýchlych trajektov a podmorského tunela/cestného mosta.

Počas pobytu v Macau sa môžete stretnúť s podmienkami na cestách, ktoré sa výrazne líšia od podmienok v EÚ. Nižšie uvedené informácie týkajúce sa Macaa sú poskytované len na všeobecné účely a nemusia byť úplne presné v konkrétnom mieste alebo za určitých okolností.
 

","

Drobná pouličná kriminalita vrátane vreckových krádeží sa občas vyskytuje v turistických oblastiach, vrátane kasín a ich okolia a na letisku. Svoje osobné veci a cestovné doklady by ste si mali vždy chrániť.

","

Macao má vlhké subtropické podnebie s priemernou vlhkosťou medzi 75 % a 95 %. Priemerná ročná teplota je okolo 22 °C. Júl je najteplejší mesiac a priemerná teplota v tomto mesiaci je asi 28,6 °C.
V Macau sa šoféruje vľavo a cesty sú úzke a kľukaté. Doprava je vo všeobecnosti zhustená počas celého dňa. Väčšina návštevníkov Macaa využíva MHD, ale aj taxíky, ktoré sú lacné.

Držitelia medzinárodných vodičských preukazov vydaných v súlade s Dohovorom o cestnej premávke podpísaného 19. septembra 1949 v Ženeve (Ženevský dohovor) a nepobývajúci na území Macau môžu s daným vodičským preukazom viesť motorové vozidlo v max. dĺžke jedného roka. 
 

","",""